A szétnyílt hasizom felismerésével kapcsolatos kutatás

Az NN Sparklab programjának részeként a HealthCareFull csapata felkért bennünket, hogy vizsgáljuk meg a 18-45 közötti női válaszadói csoportban, mennyit tudnak a magyarok a Rectus Diastasis (avagy a szétnyílt hasizom) problémájáról.

Ez a jelenség a szülő nők több, mint felét érinti, hiszen a várandóság trimeszterében az egyenes hasizmokat összekötő inak meglazulnak és a szülést követően sem állnak helyre. Emellett érintettek lehetnek olyan férfiak és nők, akiknél rövid idő alatt állt be jelentősebb testsúlygyarapodás.

A szétnyílt hasizomnak egyrészt esztétikai, másrészt egészségügyi következményei vannak. A múlni nem akaró pocak, az egyik tünet, emellett azonban ez az állapot lehet felelős keringési zavarokért, vizseletvisszatartási problémákért, magas vérnyomásért.

A kutatás szerint csak a válaszadók 14%-a tudja magáról, hogy nála jelentkezik a rectus diastasis, további 17% bizonytalan ebben és 69% gondolta úgy, hogy őt nem érinti:

Az első lépés a gyógyuláshoz az, hogy informálódjunk a tünetekről, tudjuk, hogy ez érint-e bennünket. A második lépés a megfelelő orvosi támogatással végzett feladatsor és a rendszeresség.

Ehhez nyújt segítséget a HealthCareFull Csapat új megoldása, a PotzakApp.

Ha valaki ellenőrizni szeretné az állapotát, itt megteheti:

https://www.potzak.org/allapotfelmeres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *